Új termék születik 1. rész – Haldorádó Dip Tuning
Bizonyára sokakat érdekel, hogy miként születik egy új
termék? Miként lesz egy kezdetben „agyament” ötletből végtermék? Mi
kell ahhoz, hogy az valóban fogós legyen? Mennyi ideig tart egy új
termék tesztelése, próbája, no és hány ember dolgozik ezen? A munkánkat
figyelemmel kísérő, a HALDORÁDÓ termékeket nagy megelégedéssel használó
horgászok láthatják, hogy majd minden hónapban előrukkolunk igazi
újdonságokkal. Ebben a hónapban három új termékcsaláddal szolgálunk,
ezeket a mai és a holnapi írásban kívánjuk részletesen bemutatni.
Elsőként ismerjétek meg a Haldorádó Dip Tuningot, míg holnap a Hybrid és
Finom Pontypellet családot!
|
 Döme Gábor |
Miként születik egy új termék?
Az első és legfontosabb, hogy az a lelkes csapat,
akik a Haldorádó termékek fejlesztésével és tesztelésével foglalkoznak,
aktív horgászok. A rengeteg horgászat során szembesülünk azokkal a
problémákkal, amelyekre megoldásokat keresünk. Az új termékek ötletei is horgászataink során születnek, vagy éppen a termékeinket használó vásárolóktól érkeznek.
Mi nem az íróasztal mögött ülve találjuk ki termékeinket. Sok ügyes és
eredményes horgász sok évtizedes tapasztalata, valamint tudásának
legjava kerül egy-egy tégelybe vagy zacskóba. Fontos azt is megemlíteni,
hogy aki Haldorádó terméket vásárol, nemcsak egy egyszerű etetőanyagot
vagy csalit kap kézbe, hanem az eredményes használatához
nélkülözhetetlen komplett megoldást és receptet is. Ugyanis mit sem ér
az új „csodaszer”, ha senki nem tudja, hogy miként kell azt használni!
 |
Tesztelésre váró DIP prototípusok |
Miként lesz egy kezdetben „agyament” ötletből végtermék?
Többnyire a különféle speciális helyzetekre próbálunk
megoldásokat találni, amely során gyakorta olyan ötletek születnek,
amelyeken edzett kollégáim is meghökkennek. Fontos, hogy soha nem vetünk
el elsőre semmit, és igyekszünk azt mielőbb kipróbálni, letesztelni. A
halak gyorsan választ adnak rá, hogy ez csupán egy „agyament” ötlet vagy
egy zseniális megoldás. Ha életképes a dolog, sok-sok tesztelés után – amely minimum 6-12 hónap – döntünk úgy, hogy mint termék forgalomba kerülhet és viselheti a HALDORÁDÓ márkanevet.
 |
A Dipek tesztelésénél fontos feladat hárult Haskó Tamás bojlis specialistára |
 |
A halak is partnerek voltak Tamás munkájában |
Mi kell ahhoz, hogy az új termék valóban fogós legyen?
Talán erre a legnehezebb választ adni, hiszen nekünk
is nagyon sok olyan termékünk van, amely egyes vízterületeken
csodaszerként működnek, míg más vizeken szinte benullázunk velük. Hogyan
lehetnek ekkora különbségek? Anélkül, hogy hosszas áltudományos
magyarázatok gyártásába kezdenék, sietve szeretném megjegyezni, hogy
minden cég a valóban fogós, minden vízterületen és időjárási viszonyok
között kifogástalanul működő csalikat és a hozzájuk szükséges különleges
összetevőket kutatja. Mi is ezt tesszük! Minden új termékünkkel
közelebb jutunk a megoldáshoz, de tökéletes megoldás és tökéletes csali
(valószínűleg) soha nem fog készülni.
A mi csalijaink és etetőanyagaink fogósságának titka, ha röviden kellene megfogalmazni, akkor így hangzana: „kiváló minőség és tapasztalat”. Talán ez mindent elárul…!
 |
Döme
Imre (édesapám) a hagyományos fenekező módszer megszállottja. Évek óta
ezzel üldözi a pontyokat, így megkérdőjelezhetetlen volt részvétele a
tesztcsapatban |
 |
Fater
nem is tétlenkedett… jó érzékkel válogatta ki a szerinte megfelelő
aromákat a rendkívül széles palettából… mint látjuk, nem is rosszul! |
Mennyi ideig tart egy új termék tesztelése, próbája, no és hány ember dolgozik ezen?
Az ötlettől a megvalósulásig optimális esetben
elegendő 6-12 hónap, de gyakorta ez is kevés. A Haldorádó termékpaletta
esetében (a nagy gyártók választékához képest) kis számú, viszont nagyon
átgondolt, tudatosan felépített és sokszor kipróbált termékekről van
szó. Haldorádó márkanéven soha nem fog forgalomba kerülni olyan termék,
amely csak azért születik, hogy nekünk is legyen… Sok új termékünkről
már ti is tudtok, hiszen írtunk róluk. Tudjátok, hogy készülni fog új
dévéres és márnás etetőanyagunk, de ezek még mindig nincsenek olyan
stádiumban, hogy azt nyugodt szívvel tennénk elétek. Lehet, hogy 1
hónapon belül már azt mondhatjuk, hogy itt van a tökéletes keverék, de
lehet, hogy erre még újabb egy évet kell várni.
 |
Pintér Zoltán is hamar rátalált a feeder módszerekhez megfelelő csalikra, dipekre a tesztnapok során |
A termékfejlesztéssel és teszteléssel foglalkozó munkatársak száma 7-10 fő között mozog. Közülük a legismertebbek: Polyák Csaba (matchbotos specialista), Takács Péter (rakós botos horgász) Haskó Tamás (bojlis horgász), Döme Imre (pontyhorgász, a hagyományos fenekező horgászat specialistája), Csapi Károly (feederhorgász), Pintér Zoltán (folyóvízi specialista), és jómagam, e cikk szerzője Döme Gábor (feeder, match és rakós botos horgászat aktív művelője).
Új termék születik – Haldorádó Dip Tuning
Horgászataink során gyors és hatékony halfogásra
törekszünk. Ritkán horgászunk több napot egy adott helyen. Többnyire
csupán néhány (3-6) órát töltünk alkalmaként a vízparton. E rövid
időszak alatt akarjuk a maximumot elérni, és a lehető legtöbb halat
partra segíteni. A gyors siker egyik titka a csali aromásítása, amely
történhet előre (már otthon előkészítve) vagy a helyszínen, a halak
változó ízléséhez alkalmazkodva, kis adagokban. Ez utóbbi előnye, hogy
folyamatos, gyors változtatást biztosít, ha többféle aromával
rendelkezünk. A jó csalogatóhatás-fokozó kellően sűrű, intenzív aromájú,
tartós hatású és nem oldja a PVA hálót. A Haldorádó Dip Tuning
természetesen ezeknek az alap elvárásoknak maximálisan megfelel. A már
jól bevált aromáink a különleges (édes ízű) hordozó anyaggal
összekeverve olyan íz- és illatharmóniát eredményeztek, amely után mind a
tíz ujjukat megnyalnák a halak, ha lenne nekik… :). A dipeket apró
növényi magvakkal és összetevőkkel tuningoltuk.
 |
A Haldorádó Carp Master Dip Tuning család 150 ml-es kiszerelésben, 8 különböző ízben került első körben forgalomba |
A Vörös démon – eper ízesítésű dip az
epermaggal keverve olyan hatást kelt, mintha frissen turmixolt érett
szamócát tartana kezében a horgász, a Nagy Amur friss lucerna darabjaival keverve pedig a frissen kaszált lucernát idézi. A nagy kedvencünk, a Mézes pálinkás
dip az őrölt barackmagokkal és ellenállhatatlan illatával rendkívül
meggyőző. Nem feledkeztünk meg azonban a különleges és büdös
„csali-fokozókat” kedvelő horgászokról sem! A Sajtos bajszos, a Magyar betyár vagy a Vörös ördög fűszeres és büdös orrfacsaró aromái nem éppen a horgász orrának kedveznek, de annál jobban szeretik a halak!
 |
Több Haldorádó Dip Tuning tartalmaz különböző növényi összetevőket, magokat a fogósság növelése érdekében |
Joggal merül fel a horgászokban – már aki elolvasta
eddig – az a kérdés, hogy miért van szükség apró magvakra és növényi
összetevőkre egy jó dipben? Az ebbe belemártott csali a bedobás után a
rárakódott sűrű massza jelentős részét magával viszi a mederfenékre.
Minimális része már süllyedés közben leoldódik, ezzel utat mutat a
vízközt mozgó halaknak a csali irányába. A fenéken fekvő mozdulatlan
csalira a finom aromával és az arról leváló, legördülő szemekkel lehet
felhívni a halak figyelmét. Így egy olyan „mozgó”, finom íz- és
illatfelhőben úszó csalit tudunk létrehozni, amely nem kerülheti el a
mederfenéken táplálék után kutató halak figyelmét. Ez a látszólagos
apróság rendkívüli módon fokozza a dipek csalogatóhatását. Tehát nem
azért került bele, mert így még „érdekesebb”, hanem fontos gyakorlati
funkcióval is bír.
A magvak hosszú nyugalmi idő után (a sűrű folyadék
ellenére) lesüllyednek az edény aljára, ezért használat előtt a tégelyt
rázzátok fel!
 |
A dippel kezelt Haldorádó Pellet magába szívja a sűrű aromát, míg a felszínére tapadt apró magvak csak lassan oldódnak le róla |
 |
Számtalan
PVA teszt során, „laboratóriumi” körülmények között figyeltük a DIP
működését. A képen jól látszik, milyen tömény és „nehéz” az aroma |
 |
A
dip nem oldja a PVA termékeket, így a felhasználási területe
hihetetlenül tág, hisz a bojlis horgászoknak is jó szolgálatot tehet |
 |
Jól látszódik mederfenéken elterülő, lassan oldódó dip, amely megsokszorozza a csali hatósugarát és fogósságát |
Gondolom, sokakban felmerül, miként tudjuk elérni
azt, hogy a növényi összetevők sokáig megőrizzék eredeti minőségüket, ne
penészedjenek meg? Többen hihetik, hogy ezt csak sok tartósítószerrel
lehet meggátolni! Az valóban hatásos megoldás lenne, csakhogy a
tartósítószerrel kezelt termékek jelentős részével nem lehet halat
fogni. Ezért a Haldorádó Dip Tuning nem tartalmaz tartósítószert! No de
akkor hogyan tudja megőrizni frissességét és eredeti minőségét? Maradjon
ez a mi titkunk!
 |
A csonticsokor bevetésre vár, de a fogóssága tovább növelhető! |
 |
A sűrű dip még vonzóbbá teszi a halaknak, hiszen a csalik mozgásán túl, az intenzív aroma mágnesként működik a halak számára! |
A Haldorádó Carp Master Dip Tuning család 150 ml-es kiszerelésben, 8 különböző ízben került első körben forgalomba:
- Magyar Betyár – erős fűszeres, kolbászos
- Mézes pálinka – méz + barackpálinka
- Nagy Amur – fokhagymás, lucernás zöldfűszer
- Nagy Ponty – titkos pontycsemege
- Sajtos bajszos – tömény sajt
- Tenger kincse – polip, tintahal, kagyló
- Vörös démon – érett szamóca
- Vörös ördög – véres, halas, májas (nagyon büdös)
 |
Jómagam sem tétlenkedtem ezen a tesztnapon, de hogy mi került a horogra, az a második részből kiderül! |
 |
Előzetesként egy kép, amiről holnap részletesen olvashattok! |
Tekintsétek meg a tavaszi tesztelésünkről készült kisfilm első részét, amelynek folytatása holnap várható: