Most egy olyan hideg vízi pontyhorgászatra kívánom az olvasókat
elkalauzolni, amelynek során a legfrissebb "fagyos finomságokat" fogom
működés közben szemléltetni. A most bemutatásra váró praktikák kiválóan
működnek késő ősszel, télen és a
kora tavaszi időszakban addig, míg a víz hőfoka el nem éri a 16
Celsius-fokot. Mert utána már új időszámítás kezdődik...
(Döme Gábor)
A versenyhorgászat varázsa A városi zöld
Sokáig nem bírtuk, az biztos! Január 5-én, az év első szombatján
autónk már hajnali négykor falta a kilométereket, miközben szezonkezdő
süllőzésre igyekeztünk a Tisza-tóra. Társaim Palotai Kristóf és Tremmel
Balázs, a Nevis-Exner Molnár-sziget
Team tagjai voltak, akik nemcsak a finomszerelékes versenyhorgászat
világbajnokai, hanem elhivatott szereplői a pergetés hétköznapjainak is.
Mindebből pedig legkevesebb annyi következik, hogy az átlagnál is
fogékonyabbak az új irányokra, hát még
akkor, ha az a finomabb, az érzékenyebb és a természeteshez még
közelebb álló horgászat felé mutat. Akár a pergetésben is.
(Szarka László)
Plasztik csalis trükkök
A plasztik csalik annak idején a Tisza-tavon robbantották
hírnevüket, hihetetlen eredmények születtek velük. Persze mint minden
csoda, ez is három napig, jobban mondva három évig tartott; a végén én
is belekóstoltam, de akkor már nem volt az a
kánaán. A legenda szerint ritkán esett napi száz kilogramm alatti
süllőfogás fejenként... Természetesen ma is lehet szép eredményeket
elérni ezzel a csalival, csak figyelmesen kell megközelíteni a dolgokat.
(Lukácsi Béla)
Hazai vizeken Lőkösházán jártunk
A túráim során rengeteg helyen, vízen megfordulok az országban, így
nem kerülte el a figyelmemet a magán- és bértavak elterjedése. A
szívélyes vendéglátásnak, kulturált környezetnek és nem utolsósorban a
halbőségnek köszönhetően egyre nő a
népszerűségük. Természetesen folyamatosan megy a vita arról, hogy
vadvízen vagy bértavon lehet-e sportszerű, igazi élményt jelentő
horgászatot folytatni. Akár napokig értekezhetnénk a témáról, de
szerintem nem lehet dűlőre jutni a kérdéssel
kapcsolatban. Az biztos, hogy már nem lehet egy kézlegyintéssel
elintézni a bértavakat, hiszen a mai rohanó világban, rövid idő alatt az
ilyen jellegű vizek biztosíthatnak sikerélményt.
(Ladányi Tamás)
Kajakhorgászat I. rész
A manapság egyre inkább divatossá váló kajakhorgászat aktív
módszer, feltételez némi sportolói beállítottságot. Akinek nehezére esik
a mozgás, és feltétel nélküli kényelemhez van szokva, annak nem érdemes
belevágni. A vállalkozóbb szelleműek
előtt viszont a vízi világ egészen más arca tárulhat fel, és olyan
mértékben része lehet a környezetnek, amit sem partról, sem csónakból
horgászva nem tud megtapasztalni. Nekik szól ez a gyakorlati
tanácsokkal, praktikákkal bőven megtűzdelt
kétrészes írás, melyben saját tapasztalataimat igyekszem
közreadni.
(Bartha Péter)
Spanyol (tor)túra
Bábáskodni hálás feladat. Legyen az egy új bot, orsó, etetőanyag,
aprócikk vagy éppen egy új horgászfilm születése, olyat alkotni, ami
előtte még nem volt, izgalmas kihívás. Továbbgondolni egy baráti
beszélgetés közben felmerült ötletet,
átgyúrni, formázni, mintha csak egy szobor lenne. Zanzásítva ez
történt a tavalyi FeHoVa nyitónapjától e cikk megjelenéséig egy
hamarosan induló új horgászfilmsorozat esetében.
(A)
Fellegek közt jártunk
Az úgy volt, hogy eszembe jutott, nincs még bográcsba
való pontyom az ünnepekre. Márpedig ez az állapot tarthatatlan. Mégis,
hogy néz ki, hogy épp egy horgászszakírónak ne legyen hal az asztalon
karácsonykor? Nem mintha a világ omlana össze,
ha esetleg nem jutnék halászléhez, de azért a tradíció mégis
tradíció. S az egészben nem is az volt a pláne, hogy pontyom nincs,
hanem egy árva pikkely nem volt a fagyasztóban, semmilyen halból!
(Jakó László)
Horgászportré Előbb tudtam horgászni, mint járni
Alig fél évvel ezelőtt új horgászturisztikai menedzser lépett
szolgálatba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél. Kíváncsi
voltam, ki viszi tovább azt a munkát, amit a tragikus hirtelenséggel
elhunyt kedves barátunk, Szakáll Tamás sok
éven át elhivatottan, nagy hozzáértéssel végzett. Nagy Gáborral
személyesen eddig még nem találkoztam, de a halászati vállalat honlapján
több írását olvastam, és ez felkeltette az érdeklődésemet. Vajon a
pályája elején lévő fiatal szakember
milyen elképzelésekkel vág neki e nem könnyű munkának.
(Zákonyi Botond)