Barkács - Preparálás házilag 1-3
Egyik szép csukám megfogása után
elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni,
esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő
csatornán az ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet.
Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt
teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép
holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is
rendkívül egyszerű
Egyik szép csukám megfogása után
elgondolkodtam azon, hogyan lehetne fejét az enyészettől megmenteni,
esetleg preparálni és trófeaként használni. Az egyik ismeretterjesztő
csatornán az ókori Egyiptomiak szokásait bemutató film adta az ötletet.
Ők egyszerűen sziksóba tették halottaikat és néhány hónap alatt
teljesen mumifikálódtak, annyira, hogy napjainkban is teljesen ép
holttestek kerülnek elő. A következő halfej preparálási módszer is
rendkívül egyszerű:
Az alapanyag egy szép fej
Először is kezdjük azzal, hogy a fejet a
lehető legszárazabbra töröljük, utána, mivel egy csukafej akkor szép,
ha nyitva van a száj és kifeszülnek a kopoltyúívek, 2 darab bottal
kitámasztjuk a hal torkát, úgy, hogy szimmetrikus legyen. Ehhez 2 botot
célszerű használni, mint a képen.
Két bottal kitámasztjuk a toroknál
Ezzel meg is formáztuk a fejet mely így
már alkalmas egy igen mutatós trófeának. Ezután a következő lépés , hogy
egy nagy edény aljára néhány centiméternyi sót terítünk.
Néhány centi sóágy, itt lesznek a húsosabb részek
Erre a pár centiméteres sórétegre
tesszük a fejet a húsosabb résszel lefelé. Majd a fej belsejét kezdjük
el feltölteni sóval, hogy a külső nyomás később ne tudja összenyomni.
Először belülről kell feltölteni sóval a fejet
Miután belülről fel van töltve,
elkezdjük kívülről is feltölteni. Igen komoly sómennyiségre van szükség.
Jelen esetben 13 kg só került felhasználásra.
…majd kívülről is feltöltjük
A lényeg, hogy a végén teljesen ellepje a fejet a só
Most már az időre kell bízni a dolgot.
Nyilvánvaló, hogy a hőmérséklet jelentős szerepet játszik abban, hogy a
só mikorra szívja ki a nedvességet a lágy részekből. A tapasztalat
szerint a hűvös nem jó, mert lassú a folyamat, viszont meleg sem lehet.
Az erős szobahőmérséklet a legjobb, valami magasabb helyen, illetve
nyáron nincs ilyen gond.
Néha szellőzőnyílásokat kell a sóba szúrni
Mivel a só a nedvességtől kissé
összeáll, így szellőző lukakat kell a sóban kialakítani, ezzel
gyorsítjuk a folyamatot. Körülbelül 1,5-2 hónap múlva szárad ki a fej.
A szikkadt sós fej így néz ki
Miután kiszedtük a sóból, egy
pergamenszárazságú, de eredeti színeiben pompázó fejet kapunk. A
következő lépés a fej sótól való megtisztítása.
A fejet egy ecsettel megtisztítjuk a sótól
A húsos részek is megfelelően szárazak, lehet leecsetelni a sót
A fej ilyenkor meglehetősen halszagú, de
ki kell bírni annak aki trófeát szeretne. A nehezen hozzáférhető
részeket régi fogkefével tudjuk a legjobban megtisztítani a sótól.
Megmosolyogtató kép..
Ám ezen a fotón jól látnható milyen jól hozzáférni a kényes részekhez is
Miután teljesen megtisztítottuk a sótól hagyjuk kissé száradni még, kb 1 napig szellős helyen, macskától távol.
A fej elnyerte végső formáját, de van vele egy kis munka még…
A trófeánk lakkozása következik. A lakk
több szempontból is fontos: lezárja a halszagot, illetve védőréteget
képez a felületen, így a trófea tisztítható lesz és megőrzi eredeti szép
színeit.
A lakkozás fontos, kívül-belül, esetleg két réteget is felvihetünk
Miután a lakk megszáradt kész is a trófeánk, csak egy alátétet kell csináltatnunk, amellyel a falra tudjuk akasztani.
A kész trófea, szép színek, szép forma..
Az elkészült trófea mindenkit kárpótol a
befektetett időért, és munkáért. Az egész költsége elhanyagolható, a
munka sem túl sok vele, és meg tudjuk őrizni szebb halainkat, nem csak
fotón, hanem egy igen dekoratív dísztárgynak is.
Az elkészítéshez sok sikert kívánok.
Bódi Zsolt