Főoldal | Regisztráció | Belépés Üdvözöllek Vendég | RSS
Belépés
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Fájljaim [498]
Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 61
Statisztika

Online összesen: 4
Vendégek: 4
Felhasználók: 0
Számláló
Főoldal » Fájlok » Fájljaim

Pontyvilág 2014 03
03.08.2014, 9:17 AM
http://www.rhjk.tk/_ld/10/05254847.jpg

Ízelítő márciusi lapszámunkból

Roy Alofs:

Horgászat a szélvízben

 

 

A parthoz igen közeli vízinövényes területeket nem csak a természetes táplálék kínálatuk miatt kedvelem, hanem mert ott jobban megfigyelhetők és pontosabban meg is horgászhatók a halak.

 

Egy gazos parti zóna tökéletes élőhelye a vízben élő kisebb és nagyobb szervezetek széles körének. Baktériumok, vízibolhák és más apró állatok...

Mindezen teremtmények részei a táplálékláncnak, illetve közvetlen táplálékforrásai a halaknak – köztük a pontyoknak, melyek figyelmét ezért sem kerüli el a buja partszél.

Ezt az érdekességet igyekszem kihasználni, amikor szélvizeket horgászok meg.

 

 

 

 

Hub Genders:

Az etetés, és ami mögötte van…

 

 

Amikor elkezdtem pontyra horgászni, valamikor 1970-ben, az mindig „instant” peca volt, vagyis előzetes etetés

nélküli. Most jövök csak rá, hogy ez a szó akkor még nem is létezett, csak később találták ki… De mindegy is, ugyanúgy horgásztunk pontyra, mint a keszegfélékre. Kimentünk a partra, etettünk egy keveset és elkezdtünk horgászni. Aztán amikor egy komolyabb hal kapott, akkor „említésre méltó” pecában volt részünk.

 

 

Valamikor 1975 körül kezdtem másként megközelíteni a horgászatot. Egy idősebb horgásztól hallottam, hogy a pontyra először etetni kell, mert valójában egy igen ravasz hal, amit bizony nem mindig könnyű megfogni. Elkezdtem tehát etetni, krumplival. És ez bizony felnyitotta a szemem, roppant értékes tapasztalat volt. Már néhány horgászat után teljesen egyértelművé vált, hogy a korábbi pontyhorgász gyakorlatommal bizony nem éppen a legjobb úton jártam. Különösen akkor nem, ha – rendszeresen – sok és mindenek előtt nagytestű pontyokat akartam fogni. Az „újfajta megközelítés” tehát annyit jelentett: etetni kell!

 

 

Schlott Christian:

A magok tartósítása és ízesítése

Kukorica, tigrismogyoró és társaik

 

 

Az etetni szánt takarmányokat nemcsak könnyebben emészthetőbbé teszi a beáztatás, de sokkal ízletesebbé is, hiszen a bennük lévő olajok, ízanyagok jobban ki tudnak bontakozni. A kezelés hátránya, hogy kényesebbé, nehezebben eltarthatóvá válnak a magok – erre lehet megoldás a konzerválás.

 

 

Két gondom volt a szemes takarmányokkal mindig is. Az egyik, hogy a főtt magmixem gyakran megsavanyodott, mire a horgászatra került volna a sor – bár ez önmagában még nem rossz dolog, hiszen a pontyok így is szeretik. A másik, hogy a maradék magot mindig el kellett dobnom a horgásztúra végén, mert vagy nem volt helyem a fagyasztóban, vagy már annyira megsavanyodott, hogy a gyomrom felfordult a látványától, a szagáról nem is beszélve.

A feladat egyértelmű: tartósítani kell.

A mellékelt fotók segítségével bemutatom, hogyan lehet tökéletesen konzervált magmixet készíteni, mely hónapokig eláll. Az ilyen etetőanyagok nem egyszer mentették már meg az „életemet”.

 

Kategória: Fájljaim | Hozzáadta:: Tizi78
Megtekintések száma: 707 | Letöltések: 1 | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Naptár
Chat
Keresés
Barátaink:
  • Honlap létrehozása
  • Ingyenes online játékok
  • Online Munkaasztal
  • Oktató videók
  • uCoz Rajongók Oldala
  • Copyright MyCorp © 2025
    Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz