Andy Chambers
2012 – Visszatérés az Orient-re
I. rész

Tizenöt éve már, hogy először tapostam az itteni saras partot…
Ezalatt fogtam két 70-est (32 kg felettit) sok más remek hallal
együtt a múltban, de valójában a Bulldózerről látott fotó vonzott a
tóhoz, sőt Európába, hiszen szerettem volna én is egy hasonló tövest
fogni – mindig ott motoszkált a fejemben, hogy ez lenne csak igazán a
hab a tortán… Egy óriási tőponty… De eddig csak álom maradt…

Három éve horgásztam utoljára az Orient-n, de ezúttal is megrendítő
volt visszajönni: Mesnilen keresztül a tó felé a hotel mellett, a
pékség, majd fel a hegyre mielőtt újra megláttam a nagy kék vizet… Ebben
a hihetetlen látképben sohasem csalódom. Megálltam a bivvy city-nél,
hogy találkozzak Pattal, akiről úgy tudtam, hogy ott lesz, de aztán
láttam, hogy messze bent van a csónakjával.
Egy gyors cserkészés a tó körül megmutatta, hogy más pontyhorgásztól
viszont mentes a hely – szuper, 2500 hektár csak az enyém, hogy
válasszak egy szép csendes részt, ahol nem esem senki útjába!

Széles Kristóf:
Aki keres, talál
Időszakos kora tavaszi táplálékforrások meghorgászása

Vadvízi horgászatoknál az időszakos táplálékforrások figyelemmel
követése a legfontosabb, mert tapasztalataim alapján ezeket a helyeket
évről évre felkeresik a pontyok. Cikkemben bemutatom, hogy kora
tavasszal miképpen lehet e természetes táplálékokat felkutatni és miként
érdemes őket javunkra fordítani.

Jégvesztét követően a hideg vízben nagyon fontos a pontyok
táplálkozási helyének feltárása a horgászat előtt. A halak ilyenkor még
keveset mozognak, mindenképpen nekünk kell megtalálnunk őket.

Schlott Christian:
A csalik összeállításának szabályairól (2/2.)

Az első részben szót ejtettem a szénhidrátokról és a fehérjékről,
ezek fontosságáról, így a mostani írásra maradt a harmadik nagy csoport,
a zsírok-olajok megtárgyalása. S ugyan az ásványianyagokról sem
feledkezem el, ezúttal a recepteké és azok taglalásáé lesz a főszerep.

Pontyot csak akkor tud az ember folyamatosan fogni, ha egy jól
emészthető, hasznosítható és mindenezek mellett ízletes csalit kínál
fel. Előző hónapban kezdett cikkem második részében ezért két legjobb
bojlireceptemet teszem közzé, és a felhasznált alapanyagok miértjét is
szemügyre vesszük közelebbről. De mielőtt erre rátérnék, még egy pár
tudnivalóval folytatom, mégpedig a zsírokkal, vitaminokkal és ásványi
anyagokkal.
