Nagy pontyok nyomában 1. rész – A móri tűzijáték
Látszólag minden bojli egyforma… azonos az alakjuk,
szinte mindegyik golyó formájú, hasonló méretekben készülnek. Léteznek
belőlük egyező színűek, és még sorolhatnám a tulajdonságokat, amelyektől
látszólag egyformák. Egy dologban azonban biztosan különböznek
egymástól, ami miatt mégsem lehet őket egy kalapba alá venni. Ez a
tulajdonság a fogósságuk! Ránézésre, megszaglászva ezt nehéz megítélni,
ám a halak pontosan tudják, melyik a finom csemege! Bízhatunk az
ízlésükben, hiszen ők kizárólag ösztöneikre hallgatnak, nem érdeklik
őket a hangzatos marketingszövegek.
|
 Nagy Csaba |
 |
A pontyok pontosan tudják, melyik a finom csemege! |
A biztos fogásra SOHA nincs garancia, azonban egy jó
bojlival közelebb kerülhetünk álmaink halához. Az általunk
kifejlesztett, számos alkalommal tesztelt, sok-sok vízterületen
kipróbált bojlik sem garantálhatják minden időben, hogy megfogják a
tóban található legtöbb és legnagyobb halakat. Még nekünk sem sikerült a
mindenhol működő „csodacsalit” feltalálni, és nem is akarjuk ezzel az
érdeklődőket ámítani, de ha megfogadják tanácsainkat, a hőn áhított
fogások nem maradnak el a jövőben!
 |
Egy jó bojlival közelebb kerülhetünk álmaink halához |
Sok vízen különösen eredményesen használhatók a
felmelegedett időszakban az erjesztett magvak és keverékek, így a
FermentX termékek is. A Haldorádó 2013. évi legsikeresebb, legnagyobb
mennyiségben eladott termékcsaládja a FermentX etetőanyagok és tejsavas
magvak voltak, talán nem véletlenül! A 2014-es Haldorádó Pontyprogram
részeként, több éves folyamatos kutatómunka, számtalan kísérletezés,
megannyi vízparton teszteléssel töltött óra alapján megszületett egy
világújdonság!
 |
Sok vízen különösen eredményesen használhatók a felmelegedett időszakban az erjesztett magvak és keverékek… |
 |
… így a FermentX termékek is |
 |
A 2014-es Haldorádó Pontyprogram részeként megszületett egy világújdonság, neve: FermentX bojli |
Megtisztelve érzem magam, mert ebben a tesztelő és
fejlesztő munkában kaptam én is szerepet Haskó Tamás barátommal. Akik
még nem ismernek bennünket, azok számára bemutatom párosunkat. Barátom,
Tamás a Haldorádó Horgászportál kiváló bojlis szakírója, a Haldorádó
Team Kft. főállású munkatársa, egyben fejlesztő és teszthorgásza.
 |
Haskó Tamás, a Haldorádó Horgászportál kiváló bojlis szakírója |
Jómagam a Magyar Pontyfogó Válogatott munkáját
irányítom szövetségi kapitányként. A 2013-as portugáliai Pontyfogó
Világbajnokságon 7. helyezést értünk el, részeredményben 44 órai állás
alapján a 3. helyet birtokoltuk. Ez a magyar csapat eddigi legjobb
helyezése!
 |
A Magyar Pontyfogó Válogatott munkáját irányítom szövetségi kapitányként |
A fejlesztési folyamat lassan 3 éve tart, amely során
számos íz-változat és termék került a kezünkbe, de végül csak a 4
legfogósabb maradhatott. Ezeket fogjuk a következő filmekben, írásokban
részletesen bemutatni, számos hasznos, praktikus tanáccsal kiegészítve. A
pozitív előjelek és sikeres tesztek alapján várhatóan ez a csali
valóban sikeres pontycsemege. Ami már jelenleg is biztos, hogy egy
forradalmian új világújdonság! Neve: FermentX bojli. A hagyományos
bojlikkal ellentétben e családot többlépcsős gyártási technológiával
állítják elő. Alapja egy tejsavas erjesztésű keverék, amelyből a
nedvességet elvonják, finomra őrlik, majd a legjobb bojlis
adalékanyagokkal dúsítják. Magas szénhidráttartalmú, állati fehérjét nem
tartalmazó bojli. Az említett különleges golyó, mint a Haldorádó
termékpalettáján minden termék, hosszas tesztelés után nyerte el
végleges összetételét, formáját. Az Ezerjó Horgásztavon is nagy
sikereket értek el különböző csapatok az erjesztett anyagokkal, ezért is
választottuk tesztelésünk helyszínéül a Mór mellett elterülő tavat.
 |
A Haldorádó FermentX bojlik is, mint minden termék… |
 |
… hosszas tesztelés után nyerték el végleges összetételüket |
Az Ezerjó Major Horgásztó hazánkban és néhány
környező országban is méltán kapott hírnevet. A 2011-ben megrendezett
II. Ezerjó Nemzetközi Bojlis Kupán az SBS SZI-KO Team csapata 96 óra
alatt 1415,04 kg pontyot és amurt fogott itt! Ezzel a kiemelkedő
eredménnyel egy nem hivatalos világrekordot állított fel hazánkban.
Sokan találgatni kezdték ennek igazságát, mert a tavon az árvíz rengeteg
uszonyost vitt el. Erre rácáfol az idei eredmény: a IV. Kupán egy másik
csapat hozott hasonló eredményt. Több mint 1 tonna halat zsákmányolt a
tó teljesen másik részéről (pontosan 1086,56 kilót). A számok önmagukért
beszélnek, tehát a tó méltán híres halállományáról. A vízfelület
halállománya jelenleg a következőképpen alakul: néhány példány híján 600
db 10 kg-ot meghaladó (összesen kb. 83 mázsa súlyú), ebből több mint
100 db 15-20 kg közötti egyed. Él a vízben 20 kg-ot meghaladó ponty is 4
db, továbbá 130 mázsa 5-10 kg-os. 2012 decemberében további 40 mázsa
növendék ponty került a tóba az állomány növelése céljából. A felsorolt
állomány összesen kb. 283 mázsát tesz ki a közvetlenül jégolvadás után
beletelepített 30 mázsa 5-10 kg-ot meghaladó ponttyal együtt. Ezenfelül
42 mázsa nagytestű amur lakja a mindösszesen 20 hektárt. További
információ: http://ezerjomajor.hu/
Horgászmódszerünk kiválasztása során nagy figyelmet
szenteltünk a helyi szabályok betartására. Ez lehetővé teszi a
hagyományos dobós módszert, illetve helyenként a behúzást. Tamással
behúzós pályára kerültünk, ezért egyik botunkkal dobtunk, míg a másikkal
behúztunk a kiszemelt helyre.
 |
Egyik botunkkal dobtunk… |
 |
… míg a másikkal behúztunk |
Kiadós alapozó etetés előzte meg a szerelékek
bejuttatását. A víz hőfoka 20 Celsius-fok felett volt, ezért
mindenképpen az e közegben jól működő, erjesztett FermentX 4X Mag Mixet
részesítettük előnyben az alapozás során. Ráadásként szintén a
termékcsalád bojliját szórtuk rá oldódó és főzött változatban, némi
halibutos ízesítésű pellet kíséretében. Ez utóbbiak is több méretben
kerültek feltálalásra, figyelembe véve az oldódási idejüket. Fontos
kérdés ez, hiszen akkor jó az etetés, ha nem egyszerre oldódnak szét a
különféle ott felkínált eleségek.
 |
A víz hőfoka 20 Celsius-fok felett volt a forgatás napján |
 |
Az alapozás során a FermentX 4X Mag Mixhez… |
 |
… adagoltunk FermentX oldódó és főzött bojlit |
 |
Több méretben, halibutos ízesítésű pellet is került… |
 |
… a bója környékére |
A jó előkészítő munka megérdemelt eredményeként
társammal nagyobbnál nagyobb pontyokat szákolhattunk. A túra megkezdése
előtt számítani lehetett kapitális egyedekre is, azt is tudtuk, hogy a
bojli jól szelektál, ami a teszt végére ismét bizonyosságot nyert. Tomi –
előzetes beszélgetésünk alapján – csak remélni merte, hogy megdönti
eddigi 15 kg-os egyéni rekordját. Arra azonban még álmaiban sem gondolt,
hogy ezt 30 óra elteltével kétszer is felülmúlja Móron!
 |
A jó előkészítés eredményeképpen… |
 |
… felváltva szákoltuk őket |
 |
Tudtuk, hogy a bojlink jól szelektál |
 |
Tomi ennek köszönhetően… |
 |
… döntötte meg egyéni rekordját… |
 |
… 30 órán belül kétszer is! |
 |
Catch & Release, természetesen!!! |
 |
Külön öröm, hogy ezek a hatalmas halak szinte mind érintetlen tőpontyok voltak |
Az etetés beérését követően, egyes időszakokban 10
perc leforgása alatt megfogott két kopoltyúsunk meghaladta a 25 kg-ot!!!
Ezek a folyamatos eredmények is bizonyították a bojli erejét és
szelektáló hatását. Ottlétünk alatt a kifogott halak átlagsúlya
meghaladta a 10 kg-ot. Ez egyedülálló, főként olyan vízen, ahol az
állapotfelmérő lehalászások során és a versenyek eredményei alapján
kitűnik, hogy bőven található benne 3-8 kg körüli ponty is, amelyek
rendre megelőzik az óvatosabb, nagyobb halakat.
 |
Az etetések beérését követően… |
 |
… 10 perc leforgása alatt megfogott… |
 |
… két kopoltyúsunk meghaladta a 25 kg-ot!!! |
 |
Ottlétünk alatt… |
 |
… a kifogott halaink átlagsúlya… |
 |
… meghaladta a 10 kg-ot… |
 |
… ami itt egyedülálló! |
„Örömpecánk” közben sem feledkeztünk meg a csalik
folyamatos akváriumban történő teszteléséről. Fontos információ látni,
hogy azonos közegben kb. mennyi ideig számíthatunk kapásra az oldódó
golyókkal csalizott horgokkal. Egyáltalán nem kellett újracsalizni a
teljes leoldódás miatt. Erre megfogott halaink is felfigyeltek, és már
húzták is horgainkat.
 |
Nem feledkeztünk meg a csalik és a paszta… |
 |
… akváriumban történő teszteléséről sem |
 |
A paszta ideális oldódási ideje ellenére midig maradt egy kevéske (a heves fárasztások dacára) az ólom bordái között |
 |
Az oldódó golyó igazán fogósnak bizonyult |
Ezt a folyamatos etetésnek is köszönhettük: az
eleséget dobócsővel juttattuk be kellő mennyiségben, ezzel is
háborítatlanul hagyva a bója környékét. E technikával és a jó minőségű
új bojlival voltunk folyamatosan sikeresek.
 |
Fontos szerepe volt a jó minőségű végszereléknek… |
 |
… a PVA-ba csomagolt félbevágott bojliknak… |
 |
… továbbá a FermentX pasztának |
Nem mindennapi horgászatban volt részünk! 30 óra
leforgása alatt összesen 14 db pontyot fogtunk. Ebből 9 db volt 10 kg-ot
meghaladó, melyből 3 súlya átlépte a 15 kg-ot. Tamásnak kétszer is
sikerült túlszárnyalni az addigi egyéni rekordját, ez több mint
meggyőző!
És ez csupán a kezdet! A „könnyű” móri Ezerjó Major
Horgásztó után stílszerűen egyre nehezebb vizek felé evezünk. Olyan nagy
természetes vízterületeken tettük próbára a Haldorádó újdonságait és
fogtunk velük nem hétköznapi halakat, amely a – talán most még – kétkedő
horgászokat is meggyőzi. Biztosíthatom a kedves olvasókat, hogy a
következő túránkra is érdemes lesz velünk tartani!